Schoonheid

Jaarthema 2009

Schoonheid ervaren we. Of het nu is in de geheimzinnige blik van de Mona Lisa, in de ijle klanken van een Indiase raga, of in een daoïstische geïnspireerde natuurvoorstelling. Op wat schoonheid is, kan niet zo gemakkelijk de vinger worden gelegd. Heeft het met proporties, verhoudingen, maat, harmonie en orde te maken? Is het een uitdrukking van iets volmaakts en eeuwigs? Of ligt schoonheid juist in de vergankelijkheid en tijdelijkheid van de dingen besloten? Heeft het soms met het tere en kwetsbare te maken?

Voor Plato is het schone het universele bij uitstek. Het valt samen met het ware en het goede, en vormt de hoogste werkelijkheid, die van de volmaakte Ideeën. De weg erheen is die van het denken, culminerend in een intellectuele aanschouwing. Voor de Indiase wijsgeer Abhinavagupta voert kunst tot het universele, nu nonduaal opgevat, en is het een uitdrukking ervan. In het Chinese daoïsme ligt het accent weer anders: als de kunstenaar het universum begrijpt, zal het schilderen volgens de dao zich ontvouwen.

In dit themajaar onderzoeken we hoe de verschillende culturen met schoonheid zijn omgegaan en hoe in de ervaring ervan de verschillen ook worden overbrugd.

Namens de programmaraad,
Jan Bor en Bruno Nagel

Title Filter     Display # 
# Article Title Hits
1 Schoonheid in Oost en West : een overzicht van de comparatieve esthetica 1626
2 Schoonheid in Afrikaanse en primitivistische kunst 1726
3 Schoonheid en mystiek in de islam 1648
4 Schoonheid, kunst en transcendentie 1938
5 Schoonheid in het daoïsme : schoonheid bij Zhuangzi 1597
6 Schoonheid in filmbeelden 1568
7 Schoonheid in de platonische traditie 1790
8 Schoonheid in het boeddhisme : de schoonheid in de natuur 2219
9 Schoonheid en de god Krishna 1604