8 oktober 2011 PDF Print E-mail
Chakra’s, yoga en het lichaam als hoeder van de ziel
- drs. Theo van Leeuwen

In de yogatraditie is er een heel eigen visie op het bezielde lichaam, die o.a. expressie heeft gekregen in het buiten- gewoon boeiende kundalinisysteem met zijn chakra’s, dat in het Westen veel te weinig bekend is.
Chakra’s (krachtwielen) zijn energiecentra waar de nadi’s (subtiele zenuwbanen) elkaar kruisen en waar- door prana (vitale levenskracht) stroomt. Gelegen langs de ruggengraat worden aan de chakra’s specifieke functies, symbolen en kleuren toegekend. Chakra’s vertegenwoordigen bijbehorende centra in het subtiele of energetische lichaam als een bepaalde fase in de spirituele evolutie.
Mystici uit Oost en West zien de spirituele evolutie als een successievelijke ontvouwing: men kan een nieuwe beslissende stap nemen wanneer de voorafgaande stap voldoende is doorleefd. Binnen het subtiele gebied is er een hiërarchie van steeds fijnere illuminaties naarmate er een opstijging plaatsvindt van chakra naar chakra. De mens kan zo zijn hoogste mogelijkheden realiseren.
Yogaoefeningen zijn bevorderlijk voor het vrije stromen van prana ten behoeve van een goede lichamelijke en emotionele gezondheid.