Blogs
Hype? PDF Print E-mail

Kijk naar de televisie, sla een krant open, bekijk internet en het lijkt of Europa zijn ogen heeft geopend voor de vluchtelingenproblematiek. De ene hulpactie na de andere wordt opgestart, vrijwilligers melden zich massaal aan. Angst lijkt te zijn ingewisseld voor verantwoordelijkheidsgevoel. Een wijkpastor zamelt spullen in, treinen met vluchtelingen worden met gejuich en applaus welkom geheten op Duitse en Oostenrijkse stations, vrijwilligers nemen vakantiedagen op en reizen naar de grenzen van Europa om te helpen. Maar wat als de vakantiedagen op zijn? En wat als de media-aandacht verslapt? Is dit slechts een hype? En wat komt er terecht van de vluchtelingen als de hype voorbij is? Johan G.J. Kuiper schreef er in aanloop naar FOW in Perdu het volgende over. 

 
1 april: de filosofische grap van James Joyce PDF Print E-mail

Op 1 april staat de gehele wereld van Oost tot West in het teken van de grap. Hoewel deze dag het duidelijkst teruggeleid kan worden als een typisch Europees fenomeen naar Chaucers The Canterbury Tales (1392), wordt tegenwoordig zelfs in China het Happy April Fool’s! (Yuren Jie Kuaile) steeds populairder. Het was dan ook niet voor niets dat er afgelopen 1 april ook weer een Filosofie Oost-Westavond was in de Rode Hoed. En het kon al helemaal geen toeval zijn dat op deze avond juist ook James Joyce aan bod kwam. Stephan de Groot was aanwezig en schreef er het volgende over. 

 
Geef toe dat je veel niet weet over andere culturen PDF Print E-mail

Door yoga en Boeddhabeeldjes lijkt het alsof we in contact staan met andere culturen. Volgens Daniel Doodkorte en Ferial Saatchi kunnen we beter erkennen hoe groot de afstand is.

Yoga is op dit moment met 600.000 beoefenaars de snelst groeiende sport in Nederland. De Indiase premier Modi heeft onlangs op de Internationale Dag van de Yoga zijn hoop geuit dat Yoga het bewustzijn van de wereldbevolking gaat verbeteren. Hij denkt dat het zelfs kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar wat weten die 600.000 beoefenaars eigenlijk van de oorspronkelijke filosofie die ten grondslag ligt aan de yoga?

 
Wij zijn niet (alleen) PDF Print E-mail

Stephan de Groot

Afgelopen 4 maart ging het bij FOW in de Rode Hoed over de liefde. Maar zoals het vaak gaat in de liefde, ging het hier toch stiekem ook over ons zelf, ons eigen ik. Vaak zijn we in de liefde immers meer met onszelf bezig dan met de ander, en zijn we – juist door onze preoccupatie met de ander – meer van deze ander verwijderd, meer alleen, dan ooit. Hoe kunnen we deze eenzaamheid eigenlijk tegengaan? Beide lezingen gaven antwoord op deze vraag.

 
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 1 of 3