Wie ben ik? De terugkerende vraag... PDF Print E-mail

Wie ben ik? De terugkerende vraag...
- Prof. dr. Arjo Klamer

In het westers denken overheerst een therapeutisch beeld van het zelf. Dat bepaalt dan ook de reflectie op de vraag "Wie ben ik?".  De klassieke traditie beziet het zelf in een sociaal perspectief.  De vraag is dan eerder "Bij wie hoor ik?"  De oosterse filosofie behandelt weer een ander perspectief. We gaan onderzoeken wat de verschillende perspectieven zijn met als doel een bevredigend antwoord te krijgen op de vraag "Wie ben ik?"Reïncarnatie, recycling van een zelf: een vergelijkend warenonderzoek
- Dr. Hein van Dongen

Reïncarnatie is een centraal motief in de Vedische filosofie en in die van (verschillende vormen van) het Boeddhisme. Opmerkelijk is dat zielsverhuizing ook voorkomt in het volksgeloof over de hele wereld en dat het motief een rol speelt in bijvoorbeeld het Braziliaanse Kardecisme, de Joodse Kaballah en de 'New Age' stromingen in het Westen. Terwijl honderd jaar geleden de gemiddelde westerling misschien niet eens wist wat reïncarnatie inhield, is het in onze tijd van 'cradle to cradle'
voor veel mensen een geliefd thema om over na te denken.

In zijn lezing brengt Hein van Dongen verschillende opvattingen over reïncarnatie in kaart. Deze opvattingen vertellen iets over hoe mensen hun identiteit beleven in relatie tot hun voorouders, hun nageslacht, hun medemensen en de kosmos. Eén van de punten waarover bijvoorbeeld verschillen in visie bestaan betreft de vraag naar de persoon of kern die reïncarneert: wie is dat eigenlijk? Naast de historische en conceptuele verkenning zal er vanmiddag ook aandacht zijn voor het gevoel van 'evidentie' dat deze visie op de persoonlijke identiteit sommige mensen kan geven. Een poging dus, om het 'geloof in reïncarnatie' niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit te leren begrijpen.


TIJDEN
13:00 tot 17:00 (inloop vanaf 12:30)

KOSTEN

  • Studenten € 10,- (incl. toegang tot online leeromgeving, excl. € 3,50 voor  1 consumptie)
  • € 30,- (incl. toegang tot online leeromgeving, excl. € 3,50 voor  1 consumptie) 
  • Een passe-partout voor de hele serie kost € 90,- (incl. toegang tot online leeromgeving en 
    1 consumptie per cursusdag) Aanmelden kan tot 13 september 

AANMELDEN
Via het aanmeldingsformulier of een mail naar  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Wijzigingen voorbehouden
Het programma wordt lang van tevoren samengesteld en moet soms onverhoopt aangepast worden. Daarom sturen wij al onze relaties en vaste toehoorders een week tevoren een reminder over het programma op de volgende zaterdag.