FOW | Emptiness and Infinite Space IV | 23/11/18 | Arti | 15.00 -17.00 |

FOW | Emptiness and Infinite Space IV | 23/11/18 | Arti | 15.00 -17.00 |

Emptiness and Infinite Space IV

gemodereerd door Hein van Dongen

samengesteld door Anastasija Pandilovska en Marjoca de Greef

Programma

Reflectie door Anastasija Pandilovska op het werk van Wim de Haan

Performatieve lezing door Tine Melzer

Katja Mater toont 3 korte films en performt live the soundtrack van Threefold

Tim Ayres wordt geïnterviewd door Rosa Johanna

23 november 2018 15.00 -17.00 uur

Wat gebeurt er met betekenis als het van de ene container in de andere wordt gegoten, als het van tekst naar afbeelding, van concept naar ruimte of van mens naar papegaai wordt getransformeerd? Het vierde symposium zal putten uit het derde symposium, over leegte en zelfloosheid. Als alle verschijnselen, zoals wij ze kennen en menen te begrijpen ‘leeg’ (shunya) zijn en de dingen en ook wijzelf geen vaste kern hebben, hoe verhoudt deze Boeddhistische wijsheid zich dan met de wijze waarop kunstenaars zich bezighouden met ‘vertalen’ en ‘verbeelden’. Dit vierde symposium is onderdeel van de Emptiness and Infinite Space, een serie symposia over het concept van de leegte en de positie die dit inneemt in de Oosterse en Westerse filosofie en kunst.

Anastasija Pandilovska zal reflecteren op het werk van Wim de Haan; hoe de oosterse filosofie interacteert met de lijnen van zijn tekeningen en de dubbelzinnige kleurenvelden op zijn schilderijen. Zijn tekeningen, met name de overgang van tekening naar schilderij, kunnen worden gezien als de stille uiting van iemands chaos getransformeerd naar leegte.

Tine Melzer onderzoekt de performativiteit van taal, de manier waarop taal voor ons verschijnt en hoe we taal waarnemen, door zich te concentreren op de perceptie, het geheugen, de verwachting en dagelijkse gebeurtenissen. Haar taalgames creëren  momenten waarin betekenissen verschuiven.

Katja Mater brengt drie van haar korte films samen: Searching for White, Fields on a Line en Threefold. De soundtrack van Threefold wordt live uitgevoerd door Colin Wolf, Katja Mater en Byrthe Lemmens. Zingende kristallen kommen genereren een interferentiepatroon van geluidsgolven, die mogelijk een meditatieve staat veroorzaken.

Tim Ayres onderzoekt de potentie van tekst als centraal thema en beeld van het schilderij. Een paar jaar geleden verliet hij het lettersjabloon dat hij jarenlang gebruikte als schildergereedschap en introduceerde de vloeibaarheid van het persoonlijk handschrift. Het resulteerde in een nieuwe focus op het ‘wat’ en het ‘hoe’. Tim Ayres zal geïnterviewd worden door Rosa Johanna over zijn beslissing om het sjabloon als tool  los te laten.

Emptiness and Infinite Space is een serie symposia over het concept van de leegte en de positie die dit inneemt in de Oosterse en Westerse filosofie. Georganiseerd door Filosofie Oost West en Arti et Amicitiae, geïnitieerd en ontwikkeld door Marjoca de Greef, Babeth VanLoo, Jan Bor, Rosa Johanna en Anastasija Pandilovska.

Adres

Arti et Amicitiae

Rokin 112, 1012 LB Amsterdam

Vrij entree, graag reserveren via arti@arti.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *